Жақсы ауданының білім беру ұйымдарында
сабақты тоқтату кезінде қолайсыз ауа райы метеожағдайларының ұсынылатын көрсеткіштері
Төмендегі жағдайларда сабақ өткізу тоқтатылады:
Желдің жылдамдығы секундына кемінде 2 метр болғанда:
Желдің жылдамдығы секундына 2 метр және одан жоғары болғанда:
Сабақтар қатты көктайғақ кезінде тоқтатылады:
Боран күшейген және көру мүмкіндігі қиындаған жағдайда 1-11 сынытарда сабақ тоқтатылады.
«Көркем еңбек» пәні бойынша күнтізбелік-тақырыптық жоспар 5 cынып
№
|
Ұзақ мерзімді жоспардың бөлімдері |
Тақырыптар/Ұзақ мерзімді жоспардың мазмұны |
Оқу мақсаттары. Білім алушылар білуге тиісті |
Сағат саны |
Мерзімі |
Түзетулер |
|
|
1-тоқсан (18 сағат) |
|
|
|
|
||
1 |
Визуалды өнер |
Бейнелеу өнеріндегі көркем құралдары.. Бейнелеу өнерінің түрлері мен жанрлары |
5.1.2.1-Әлем және қазақ ұлттық мәдениетіндегі өнер, қолөнер мен дизайн туындыларының ерекшеліктерін анықтау және зерделеу |
1
1 |
04.09.20 |
§1 |
|
2 |
5.1.3.1 –Шығармашылық идеяларды зерттеу мен дамыту үшін ақпарат көздерімен жұмыс істеу (ақпараттық-коммуникативтік технологияны қолдану арқылы) |
04.09.20 |
|
|
|||
3 |
Классикалық өнердің үздік туындылары. Қазақстандық суретшілердің шығармашылығы |
5.3.2.1-Пәндік терминологияны қолдана отырып, өзінің және өзгелердің (суретшілер, қолөнершілер, дизайнерлер) жұмыстарында берілген идеялар мен тақырыптарды сипаттау |
1
1 |
11.09.20 |
Сурет салу |
|
|
4 |
5.3.3.1-Пәндік терминологияны қолдана отырып, өзінің және өзгелердің (суретшілер, қолөнершілер, дизайнерлер) жұмыстарындағы қолданылған әдіс-тәсілдерді (техникасы) сипаттау |
11.09.20 |
§ 2 |
|
|||
5 |
Натюрморт өнері. |
5.1.5.2-Шығармашылық идеяларды іске асыру үшін нобайлар орындау |
1 |
|
§3 |
|
|
6-7 |
Ұлттық сәндік натюрморт |
5.1.6.4-Таңдаған тәсілдерінің қасиеттерін ескере отырып, көркемөнер материалдарын, техникаларын пайдалану және эксперимент жүргізу |
2 |
18.09.20 |
Сөздік, сурет салу |
|
|
|
5.2.3.3- Шығармашылық жұмыстар мен бұйымдар дайындау үдерісінде қазақтың ұлттық мәдениет элементтерін пайдалану
|
|
§ 4 сурет салу |
|
|||
8-9 |
Пейзаж. Табиғатпен үйлесім. Әуе перспективасы |
5.1.1.1-Қоршаған ортаның ассоциативті мағынасы мен визуалды сипаттамасын зерделеу және анықтау (композиция, түс, пішін, фактура, тепе-теңдік) |
2 |
25.09.20 |
§ 5 |
|
|
|
5.2.1.1-Өз идеялары мен сезімдерін беру үшін қоршаған ортаның визуалды элементтері мен өнердің көркем тәсілдерін қолдану |
|
Сурет салу |
|
|||
10-11 |
Индустриалды пейзаж. Қала пейзажы. Сызықтық перспектива |
5.1.1.1-Қоршаған ортаның ассоциативті мағынасы мен визуалды сипаттамасын зерделеу және анықтау (композиция, түс, пішін, фактура, тепе-теңдік) |
2 |
02.10.20 |
§ 6 |
|
|
|
5.2.1.1-Өз идеялары мен сезімдерін беру үшін қоршаған ортаның визуалды элементтері мен өнердің көркем тәсілдерін қолдану |
|
|
|
|||
12-13 |
Пластикалық пішіндер өнері. Мүсін өнері |
5.1.1.1-Қоршаған ортаның ассоциативті мағынасы мен визуалды сипаттамасын зерделеу және анықтау (композиция, түс, пішін, фактура, тепе-теңдік) |
2 |
09.10.20 |
§ 7 |
|
|
|
5.2.1.1-Өз идеялары мен сезімдерін беру үшін қоршаған ортаның визуалды элементтері мен өнердің көркем тәсілдерін қолдану |
|
|
|
|||
|
5.3.3.1-Пәндік терминологияны қолдана отырып, өзінің және өзгелердің (суретшілер, қолөнершілер, дизайнерлер) жұмыстарындағы қолданылған әдіс-тәсілдерді (техникасы) сипаттау |
|
|
|
|||
14-17 |
Шығармашылық жұмыс.
|
5.1.5.2-Шығармашылық идеяларды іске асыру үшін нобайлар орындау |
4 |
16.10.20 |
Сарамандық жұмыс |
|
|
|
5.1.6.4 -Таңдаған тәсілдерінің қасиеттерін ескере отырып, көркемөнер материалдарын, техникаларын пайдалану және эксперимент жүргізу |
|
|
|
|||
|
5.2.1.1-Өз идеялары мен сезімдерін беру үшін қоршаған ортаның визуалды элементтері мен өнердің көркем тәсілдерін қолдану. |
23.10.20 |
Сарамандық жұмыс |
|
|||
18 |
Көрме ұйымдастыру |
5.3.1.1-Бүкіл сыныпқа дайын жұмысты таныстыру (көрме) |
1 |
30.10.20 |
сынып |
|
|
|
2-тоқсан (14 сағат) |
|
|
|
|
||
|
Сәндік-қолданбалы өнер |
Сәндік-қолданбалы өнер, негізгі пішіндер мен ерекшеліктері. Қазақстан халқының сәндік-қолданбалы өнері. Қазақтың ұлттық ою-өрнектері (түрлері, стилизация мен мотивтері) |
5.1.2.1-Әлем және қазақ ұлттық мәдениетіндегі өнер, қолөнер мен дизайн туындыларының ерекшеліктерін анықтау және зерделеу |
1 |
|
§ 8 |
|
19 |
Көркем кестелеу. Кесте түрлері. Материалдар және құрал-жабдықтармен танысу.
|
5.1.2.1-Әлем және қазақ ұлттық мәдениетіндегі өнер, қолөнер мен дизайн туындыларының ерекшеліктерін анықтау және зерделеу |
1 |
|
§ 9 |
|
|
20 |
Нобай орындау |
5.1.5.2-Шығармашылық идеяларды іске асыру үшін нобайлар орындау |
1 |
|
|
|
|
21-24 |
Көркемдік кестемен бұйымды безендіру |
5.2.1.1-Өз идеялары мен сезімдерін беру үшін қоршаған ортаның визуалды элементтері мен өнердің көркем тәсілдерін қолдану |
4 |
|
§10 Кесте тігістері. Бұйым кестелелеу. |
|
|
|
5.2.3.3- Шығармашылық жұмыстар мен бұйымдар дайындау үдерісінде қазақтың ұлттық мәдениет элементтерін пайдалану |
|
|
|
|||
|
5.2.6.1-Материалдар мен құралдарды техника қауіпсіздігін сақтап, қолданудың маңыздылығын сезіне отырып демонстрациялау |
|
|
|
|||
25 |
Өру өнері. Өру түрлері. Материалдар және құрал-жабдықтармен танысу |
5.1.6.2-Бірқатар заманауи және дәстүрлі емес материалдарды білу, олардың қасиеттері мен міндеттерің анықтау |
1 |
|
§ 11
|
|
|
26 |
Нобай дайындау |
5.1.5.2-Шығармашылық идеяларды іске асыру үшін нобайлар орындау |
1 |
|
Бисерден өру |
|
|
|
5.1.4.1-Шығамашылық жұмысты орындау кезеңдерін анықтай отырып, жоспар дайындау |
|
|
|
|||
27-30 |
Бұйым өру |
5.2.3.2-Түрлі материалдардан (тоқыма, табиғи және жасанды) қарапайым бұйым орындау |
4 |
|
§ 12 Ши тоқу. Өру әдістері. |
|
|
|
5.2.3.4-Шығармашылық жұмыстар мен бұйымдар дайындау үдерісінде қазақтың ұлттық мәдениет элементтерін пайдалану |
|
|
|
|||
|
5.2.6.1-Қауіпсіздік техникасын қадағалап, оның маңыздылығын сезіне және демонстрациялай отырып, материалдар мен құралдарды қолдану |
|
|
|
|||
31 |
Жұмыстардың көрмесі |
5.3.1.1-Бүкіл сыныпқа дайын жұмысты таныстыру (көрме ) |
1 |
|
сынып |
|
|
|
3-тоқсан (20 сағат) |
|
|
|
|
||
32-33 |
Дизайн және технология |
Тоқыма материалдарының классификациясы мен сипаттамалары. Материалдардың түрлері мен қасиеттерін зерттеу |
5.1.6.3-Тоқыма материалдары мен бұйымдарының классификациясын, құрамы мен қарапайым тоқылу әдісін сипаттау және білу |
2 |
|
§ 13 Матадағы жіптердің өрілуі.
|
|
34-35 |
Тоқыма материалдарын өңдеуге арналған құрал-жабдықтар мен құрылғылар |
5.2.2.1-Тігін машинасының құрылысын, жіп өткізуді сипаттау және білу, машина тігістерін орындау 5.2.2.2-Тігін бұйымдарын ылғалды-жылулық (үтік) өңдеуге арналған жабдықтарын білу, сипаттай алу және қолдану 5.2.6.2-Қол еңбегі құралдарымен жұмыс істеудің қауіпсіз тәсілдерін, еңбек гигиенасының ережелерін білу (жұмыс орнын, құралдарды ұйымдастыру және тазалау, арнайы киімде жұмыс істеу) |
2 |
|
§ 14 Қол тігістері мен тігім түрлері |
|
|
36-37 |
Тігін бұйымдарының классификациясы. Идеядан өнімге (тігін бұйымдары) |
5.1.6.3-Тоқыма материалдары мен бұйымдарының классификациясын, құрамы мен қарапайым тоқылу әдісін сипаттау және білу |
2 |
|
§ 15 Белдікті және иықты киім бөліктері мен бөлшектері. |
|
|
38-42 |
Дизайн, киімді макеттеу (қағаз, тоқыма материалдар). Костюм құру (мини-манекенде немесе қуыршақта) |
5.1.5.1-Өзінің және өзгенің (суретшілер, қолөнершілер, дизайнерлер) тәжірибесіне сүйене отырып және композицияның негізгі заңдылықтарын ескеріп, қарапайым нысандардың дизайнын дайындау бойынша тапсырмаларды орындау 5.2.3.1-Тоқыма бұйымдарын пішу және сыру тігісін қолдану арқылы қол еңбегі құралдарымен, тігін машинасында өңдеу 5.2.3.2-Түрлі материалдардан (тоқыма, табиғи және жасанды) қарапайым бұйым орындау 5.2.6.1-Қауіпсіздік техникасын қадағалап, оның маңыздылығын сезіне және демонстрациялай отырып, материалдар мен құралдарды қолдану |
5 |
|
§ 16 Пішім дайындау тәсілдері. Өлшем алу. Қуыршаққа костюм дайындау.
|
|
|
43-44 |
Тоқыма мозаика техникасында тігін бұйымдарының дизайны (құрақ, пэчворк, квилт) Идеяларды құру. Нобай. Материалды таңдау және дайындау. Жұмыстың орындалу бірізділігі |
5.1.5.1-Өзінің және өзгенің (суретшілер, қолөнершілер, дизайнерлер) тәжірибесіне сүйене отырып және композицияның негізгі заңдылықтарын ескеріп, қарапайым нысандардың дизайнын дайындау бойынша тапсырмаларды орындау 5.1.4.1-Шығамашылық жұмысты орындау кезеңдерін анықтай отырып, жоспар дайындау |
2 |
|
§ 17 Құрақ құрауға арналған ою-өрнек схемалары |
|
|
45-50 |
Бұйым дайындау. Бұйымды безендіру |
5.2.3.1- Тоқыма бұйымдарын пішу және сыру тігісін қолдану арқылы қол еңбегі құралдарымен, тігін машинасында өңдеу 5.2.3.2-Түрлі материалдардан (тоқыма, табиғи және жасанды) қарапайым бұйым орындау 5.2.3.3-Шығармашылық жұмыстар мен бұйымдар дайындау үдерісінде қазақтың ұлттық мәдениет элементтерін пайдалану 5.2.6.1-Қауіпсіздік техникасын қадағалап, оның маңыздылығын сезіне және демонстрациялай отырып, материалдар мен құралдарды қолдану |
6 |
|
§ 18 Диванға арналған жастық дайындау. Жастық әшекейлеу үлгілері. |
|
|
51 |
Жұмысты қорғау |
5.3.1.1-Бүкіл сыныпқа дайын жұмысты таныстыру (көрме) 5.3.4.1-Өзінің және өзгелердің жұмыстарын жетілдіру және адаптациялау бойынша конструктивті пікірлер, ұсыныстарды білдіру |
1 |
|
сынып |
|
|
|
4-тоқсан (16 сағат) |
|
|
|
|
||
52-53 |
Тамақтану мәдениеті |
Дұрыс тамақтанудың негіздері. Ас мәзірін әзірлеу |
5.2.4.1-Дұрыс және тиімді тамақтанудың ережелерін сипаттау және зерделеу 5.2.4.2-Дұрыс және тиімді тамақтанудың мәзірін құрастыру 5.1.3.1-Шығармашылық идеяларды зерттеу мен дамыту үшін ақпарат көздерімен жұмыс істеу (оның ішінде ақпараттық-коммуникативтік технологияларды қолдану арқылы) |
2 |
|
§ 19-20 |
|
54-55 |
Асхананың жабдықталуы. Тағам әзірлеуге арналған құралдар-жабдықтар, аспаптар мен ыдыс-аяқтар. Тағам дайындауға арналған құрал-жабдықтардың мүмкіндіктерін зерттеу |
5.2.4.3-Тағам әзірлеуге арналған құралдар мен жабдықтарды зерделеу және олардың мүмкіншілігін анықтау 5.2.6.1-Техника қауіпсіздігін қадағалап, оның маңыздылығын сезіне және демонстрациялай отырып, материалдар мен құралдарды қолдану 5.2.6.2-Қол еңбегі құралдарымен жұмыс істеудің қауіпсіз тәсілдерін, еңбек гигиенасының ережелерін білу (жұмыс орнын, құралдарды ұйымдастыру және тазалау, арнайы киімде жұмыс істеу) |
2 |
|
§ 21-22
|
|
|
56-57 |
Бутербродтар мен сусындардың әзірлену технологиясы |
5.1.3.1 -Шығармашылық идеяларды зерттеу мен дамыту үшін ақпарат көздерімен жұмыс істеу (оның ішінде ақпараттық-коммуникативтік технологияларды қолданып). 5.2.4.4-Суық тағамдар мен сусындар дайындау технологиясын білу және қолдану 5.1.3.1-Шығармашылық идеяларды зерттеу мен дамыту үшін ақпарат көздерімен жұмыс істеу (оның ішінде ақпараттық-коммуникативтік технологияларды қолдану арқылы) |
2 |
|
§ 23 Ыстық, салқын сусындар дайындау технологиясы |
|
|
58-59 |
Жемістер мен көкөністерден салаттар әзірлеу технологиясы |
5.2.4.4-Салқын тағамдар мен сусындарды әзірлеу технологиясын білу және қолдану 5.3.4.1-Өзінің және өзгелердің жұмыстарын жетілдіру және адаптациялау бойынша конструктивті пікірлер, ұсыныстарды білдіру 5.1.3.1-Шығармашылық идеяларды зерттеу мен дамыту үшін ақпарат көздерімен жұмыс істеу (оның ішінде ақпараттық-коммуникативтік технологияларды қолдану арқылы) |
2 |
|
§ 24 Жеміс жидек салатын дайындау технологиясы |
|
|
60-61 |
Үй мәдениеті |
Жеке бастың гигиенасы. Өз-өзіне күтім жасау |
5.2.5.3-Жеке басының гигиенасы ережелерін зерделеу және сипаттау, әртүрлі шаш пен тері түрін анықтау 5.2.5.4-Өз бетінше өз-өзіне қарау әрекеттері мен тәсілдерін таңдау және қолдану |
2 |
|
§ 25 Жеке бас гигиенасы |
|
62-63 |
Өсімдік шаруашылығының негізгі бағыттары. |
5.2.5.1-Өсімдік шаруашылығы мен жеміс-көкөніс түрлерінің негізгі бағыттарын зерделеу және сипаттау |
2 |
|
§ 26 Өсімдіктерді күтіп баптау |
|
|
64-68 |
Өсімдік шаруашылығындағы көктемгі жұмыстар |
5.2.5.2-Өсімдік шаруашылығында көктемгі жұмыстар жүргізу (топырақты өңдеу, зиянкес жәндіктерден қорғау, егу мен отырғызу) 5.2.6.1-Техника қауіпсіздігін қадағалап, оның маңыздылығын сезіне және демонстрациялай отырып, материалдар мен құралдарды қолдану |
5 |
|
§ 27 Ағаштарды әктеу. Территорияны жинастыру. Тұқым іріктеу. Гул отырғызу. |
|